Geplaatst op Geef een reactie

McDonalds bouwen in schaal H0

In deze post laat ik zien hoe je het H0 McDonald’s bouwpakket van Vollmer bouwt. Ik plaats binnenverlichting en voorzie de gele M van leds. De bij de McDrive plaats ik een bestelpaal en een grote opvallende paal.

Het H0 Vollmer 43634 bouwpakket bestaat uit een aantal gietvormen in 4 basiskleuren. Grijs, groen/grijs, geel, wit en transparant voor het glas. Tijdens de bouw van het gebouw heb ik gemerkt dat het een goed passend model is. Soms moet je even goed opletten en is daarom wat meer bedoeld voor gevorderde modelbouwers. Aan de schuine delen moet je wat extra aandacht besteden en goed kijken of je het juiste onderdeel voor je hebt.

Het eerste wat ik doe is het schilderen van de plastic onderdelen. Als je dat doet terwijl de onderdelen nog aan de gietvorm zitten gaat het een stuk eenvoudiger. Ik werk gewoon met Acryl verf van de Action, voor dit soort kleine oppervlakken werkt dat prima.

Schilderen van modelspoorhuisjes

Door modelbouwhuisjes te schilderen wordt een veel realistischer eindresultaat bereikt. De plastic-look is van het gebouw af en bevat meer details dan de standaard gietvorm kleuren. Voor de Mc Donalds heb ik de binnenvloer lichtgrijs geschilderd, de deuren donkergrijs en het dak een donker grijs/zwart accent gegeven.

Details zoals de deurklinken heb ik wit gemaakt. De weg van de Mc Drive heb ik eerst lichtgrijs gemaakt, daarna in het rijspoor nog wat donkerder gemaakt. De berm langs de Mc Drive heb ik bruin gemaakt zodat ik daar later wat struiken of gras kan maken.

Inbouwen van leds in een treinbaan huisje

Ieder huisje of gebouw op mijn treinbaan wil ik zo realistisch mogelijk bouwen en eruit laten zien. Voor een groot deel helpt het schilderen van het huisje hierbij, maar in de ‘nacht’ zijn de meeste gebouwen op de modelbaan wel erg donker. Sommige modelbouwers plaatsen dan simpelweg één lampje onder het gebouw om het toch te verlichten. Dat is mij niet realistisch genoeg.

Om mijn gebouwen en in dit geval de McDonalds te verlichten maak ik gebruik van normale 5mm leds en SMD leds van 3dprintscenery.nl. In deze McDonalds heb ik alleen 0603 SMD (0.6×0.3 inch) leds gebruikt, maar ze zijn ook leverbaar in 0402 formaat. De SMD leds zijn voorzien van een koperlakdraad, wat natuurlijk heel erg makkelijk is, omdat je dan niet hoeft te priegelen met kleine ledjes en draadjes.

Bij deze Mc Donalds heb ik de volgende leds aangebracht:

  • 1x 0603 Koud wit onder luifel voor
  • 1x 0603 Koud wit onder luifel zijkant
  • 2x 0603 Warm wit aan de counter
  • 3x 5mm Warm wit in het restaurant
  • 1x 5mm Warm wit per Mc Drive raam
  • 1x 5mm Warm wit achter het menu
  • 3x 0603 Geel per arm van de M langs de Drive
  • 6x 0603 Geel per boog van de M op het dak

Totaal 27 leds.

De leds worden gevoed door een 12v voeding. Ik heb aparte groepen gemaakt voor de binnenverlichting, buitenverlichting, de gele verlichting in de Drive en de gele verlichting op het dak. Op deze manier kan ik de gele verlichting zwakker laten branden dan de rest zodat het geen kermis lijkt.

Afbouwen en detailleren van de omgeving

In een McDonalds is het altijd druk. Daarom heb ik ook in dit model de bijgeleverde tafels en stoelen voorzien van zittende gasten.

Door het printen van extra objecten heb ik het eindresultaat nog realistischer kunnen maken. De Mc Drive is uitgebreid met een echte Mc Drive bestelpaal met overkapping. Bij de bestelzuil staan ook 3d geprinte menuborden en er is een grote reclamezuil aan de kant van de weg geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.