Geplaatst op 1 reactie

NS Dwergsein schaal H0 bouwverslag

Op een Nederlandse modelspoorbaan mogen de karakteristieke NS seinen niet ontbreken. De lichtseinen regelen het treinverkeer op je Nederlandse treinbaan en in combinatie met je digitale centrale werken de seinen nog echt ook! In dit bouwverslag bespreek ik het maken van een NS Dwergsein met SMD leds in schaal H0.

Wat heb je nodig voor het maken van NS seinen?

Voor het maken van de NS Dwergseinen gebruik ik zeer gedetailleerde 3d prints van 3dprintscenery.nl. Het 3d model van het NS Dwergsein is nauwkeurig na gemodelleerd vanaf een echt voorbeeld. Wanneer het 3d model gereed is, wordt het geprint met een 4k resin 3d printer. Deze 3d printer is uitermate geschikt voor modelspoor omdat het een zeer hoog detailniveau kan printen. Na het printen is het 3d model schoongemaakt en ontdaan van de printsupports. Het 3d geprinte model van het NS sein moet dan nog even uitharden onder UV licht en is dan klaar om geschilderd te worden en de SMD leds in te bouwen.

Verbeterde Versie (Vanaf oktober 2023)

Het nieuwste Dwergsein heeft drie opmerkelijke verbeteringen ten opzichte van het vorige model. dit bouwverslag gaat nog niet uit van deze nieuwe versie.

  1. Eenvoudige Bevestiging: Het nieuwe sein is voorzien van een 6 mm breed pijpje van 12 mm lang, waardoor u het Dwergsein gemakkelijk en stevig op uw modelspoorbaanplaat kunt plaatsen.
  2. Handige Mal voor LEDs: We leveren een extra plaatje mee dat dient als mal voor de SMD LEDs. Het plaatje heeft gaatjes op precies de juiste plek voor de LEDs, zodat u de koperlakdraden eenvoudig kunt geleiden. De SMD leds van 3dprintscenery.nl hebben al koperlakdraad aan de leds zitten, dus het monteren van de leds is dan helemaal eenvoudig.
  3. Verbeterde Achterzijde: De afdekplaat aan de achterkant van het sein is nu dikker en past naadloos, wat zorgt voor een mooiere afwerking.
  4. Stevigere zonnekappen: Het dwergsein heeft stevigere zonnekappen zodat deze minder snel beschadigen.

Leds inbouwen in NS Dwergsein

Begin met het bepalen van de posities van de leds in het sein. Groen hoort boven, rood is links en geel rechts. Als je de leds gaat positioneren vanaf de achterkant moet je opletten dat rechts links is en links rechts.

Eén led is reeds gepositioneerd, nu is de tweede aan de beurt.
Eén led is reeds gepositioneerd, nu is de tweede aan de beurt.

Voer de draadjes door de voet van het Dwergsein. De leds zet ik vast met secondelijm of UV lijm. Wanneer je alle kleuren leds gepositioneerd en vastgelijmd hebt, kun je zwarte draden gaan combineren. Doe dit wanneer je decoder (ArCoMoRa of OC32 bijvoorbeeld) een gezamenlijke kathode (GND/’min’) gebruikt. De leds worden straks dus per kleur apart aangesloten op een poort van de decoder.

Met een beetje Micro Kristal Klear kun je mooi de lensjes namaken. Doe een druppeltje Kristal Klear op een tandenstoker en vul de lens op van het Dwergsein. Doe dit voor alle kleuren. De Kristal Klear blijft een aantal uur wit, maar wordt na verloop van tijd transparant.

Voor het gemak met het aansluiten van de leds onder de baan kun je aan de koperlakdraadjes een male header solderen. Deze kleine stekkertjes kun je nog makkelijk doorvoeren door een gat in je treinbaanplaat en onder je baan aansluiten.

Male headers als stekkertje aan de koperlakdraden

NS Dwergsein plaatsen op je modelspoorbaan

NS Dwergseinen staan op plaatsen langs het spoor waar treinen niet zo snel mogen rijden, namelijk maximaal 40km/u. Bijvoorbeeld bij een emplacement of een wissel bij perrons. Dwergseinen komen dus niet voor in de vrije baan.

Om je modeltreinbaan er zo realistisch mogelijk uit te laten zien kies je dus een juiste plaats op je modelspoorbaan voor je Dwergsein. Boor een gat met boortje 5 op de plaats waar het sein moet komen aan de rechterkant van het spoor gezien vanuit de rijrichting. Voer de draadjes met male headers eraan door en plak het sein eventueel vast.

NS Dwergsein aansluiten op accessoire decoder of OC32

Om de male headers op draden aan te sluiten die naar de accessoire decoder lopen met elkaar te verbinden heb ik schroefterminals op een stukje printplaat gesoldeerd, samen met 4 female headers. Op deze manier heb je altijd een demonteerbare verbinding tussen het sein en de decoder.

Verbind de draden met 3 lege poorten op de OC32, ArCoMoRa of andere digitale decoder. De vierde draad, die van de gezamenlijke GND sluit je aan op de GND van je apparaat.

Werking van het NS Dwergsein in combinatie met OC32 en iTrain.

1 gedachte over “NS Dwergsein schaal H0 bouwverslag

  1. […] Met het Dwergsein kun je direct geschikte leds meebestellen en het sein dus echt laten werken. Een bouwverslag van het inbouwen van de leds in het dwergsein kun je vinden op 3dprintscenery.nl. ArCoMoRa, maar ook OC32, heeft standaard ondersteuning voor het […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.