Geplaatst op Geef een reactie

Nederlandse perrons maken

Wanneer je een Nederlandse modelspoorbaan hebt is het leuk om ook echt realistische perrons bij je station te hebben. Door middel van 3d prints en mooie tegelpatronen kun je een zeer goed lijkend station maken in Nederlandse stijl.

In een eerdere blogpost heb ik al geschreven over het maken van Nederlandse perrons. In deze blogpost wil ik nieuwe mogelijkheden laten zien.

Perron elementen

Door middel van 3d geprinte perron keerwanden is het zeer eenvoudig om een mooi perron te maken. De keerwanden hebben precies de juiste hoogte om op dezelfde hoogte uit te komen als de trap van de trein.

Het eindresultaat van het perron

Laten we aan de slag gaan. Wat je nodig hebt zijn:

 • 3d geprinte perron elementen
 • Tegel patronen van stoeptegels
 • Tegel patronen van zwart wit tegels
 • Dik papier of mat fotopapier
 • Lijm
 • Betonlook verf
 • Schuurpapier

Download hoge kwaliteit tegelpatronen

Tegels 30x30cm, 10×10 tegels, werkelijke grootte 3×3 meter, verschaald naar H0 3,45×3,45cm

Perronrand, een tegel van 30×30, een halve witte en een halve grijze. Werkelijke grootte 0.60×3.00m, verschaald naar H0 0.69×3.45cm.

Nederlandse perrons maken voor je H0 NS station

Benodigde tijd: 1 uur

Nu we alle voorbereidingen getroffen hebben kunnen we aan de slag. In het onderstaande stappenplan lees je precies hoe je een mooi Nederlands perron maakt voor je NS station.

 1. Bepaal het aantal elementen

  Bestel op 3dprintscenery.nl het juiste aantal perron elementen en de juiste hoek elementen. Perronelement keerwand H0

 2. Bepaal de afmetingen van het perron

  Wanneer je bestelling met 3d gerpinte perronkeerwanden geleverd is, test dan met je treinen wat de breedte en lengte moet zijn van je perron. Let op in de bochten dat de trein niet tegen de keerwanden rijdt. Onderstaand een testopstelling met een afdruk van de perrons.

 3. Voorbereiden van printen van de patronen

  In Microsoft Word kun je eenvoudig de patronen bewerken naar eigen inzicht. Het vierkante 10×10 tegel patroon is 3,45×3,45cm. Download het bestand en voeg het toe als afbeelding in een nieuw Word document.
  Klik op de afbeelding en check onder de tab Afbeeldingsopmaak of de afmetingen van de afbeelding ook echt 3.45×3.45cm is. Afbeeldingsformaat aanpassen in Word

 4. Vergroten tegelpatroon

  Kopieer en plak de afbeelding een aantal keer ernaast om het patroon in de breedte te vergroten. Om in de hoogte te vergoten geef je (eventueel) een enter en plak de afbeelding eronder. Er ontstaat een witrandje tussen de afbeeldingen. Die kun je wegwerken door op de afbeelding te klikken en in het pop-up menutje “indelingsopties” te kiezen voor “dicht opeen” en dan voor “fixeren op de pagina”. Druk, terwijl de afbeelding geselecteerd is, een aantal keer op pijltje omhoog op je toetsenbord om de afbeelding iets omhoog te verplaatsen. Tegelpatroon vergroten met Word

 5. Print de tegelpatronen

  Print de H0 tegelpatronen voor perrons op dik papier of mat fotopapier. Snijd de patronen en maak ze op maat. Je kunt de perronrand ook los snijden van het voorbeeld en naar eigen inzicht plakken. perron tegelpatrron

 6. Schilder de keerwanden

  Het 3d print materiaal is net plastic. Soms is het nog wat plakkerig, water en een beetje dreft kan helpen, maar het is beter om ze dan nog even in de zon te zetten. Het 3d print resin materiaal is dan nog niet volledig uitgehard. Als de keerwandjes niet meer plakken, schuur dan eventuele bramen van de 3d prints. Schilder de keerwandjes in een betonkleur. Dat kan gewoon met normale verf. Perronkeerwanden H0 beschilderd in betonlook

 7. Plaats de keerwanden

  Zet de keerwanden op de juiste plek. Test nogmaals met je wagons en treinen of ze zonder schade langs het perron kunnen rijden. Wanneer dat het geval is plak je de perron elementen vast met bijvoorbeeld houtlijm.

 8. Bevestig het perron

  Wanneer de keerwanden op hun definitieve plek staan kun je de geprinte perrons op de keerwanden leggen. Net echt!

Eindresultaat

Het eindresultaat mag er wezen! Kleed nu de rest van het station en perron aan met bijvoorbeeld bankjes, stationsnaambord, reclameborden, OV Chipkaart poortjes, kaartjesautomaten en wachthuisjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.