Geplaatst op Geef een reactie

SMD leds gebruiken voor modelbouw en modelspoor

Wanneer je kijkt naar de grote modelspoorbanen zoals Miniatur Wunderland zie je dat bijna alles lampjes heeft. Auto’s, vrachtwagens, gebouwen, de kermis, het vliegveld… Alles is verlicht door middel van ledjes. Het weergeeft natuurlijk ook wel het meest realistische beeld van onze steden tegenwoordig. Dat realistische eindresultaat wil je op je eigen treinbaan natuurlijk ook! Veel mensen, voornamelijk oudere hobbisten, denken dat het werken met SMD leds moeilijk is en een enorm gepriegel. Gelukkig zijn er een aantal goede hulpmiddelen en handigheidjes op de markt! Om dus ook op je eigen modelspoorbaan mooi verlichte gebouwen en auto’s te maken kun je zelf aan de slag gaan met SMD leds. Lees verder voor de beste tips over modelspoor- en modelbouw met SMD leds.

SMD leds zijn klein, maar hoe klein?

SMD leds zijn klein tot zeer klein. Er zijn veel formaten en kleuren te krijgen. Het formaat wordt aangeduid met een viercijferige code. De eerste twee cijfers staan voor de lengte van de led, de tweede twee cijfers staan voor de breedte van de led. Het formaat is in inches en loopt van 0402 tot 2226. In de modelbouw worden voornamelijk de maten 0402, 0603, 0805 en 1206 gebruikt. Dat zijn dus ledjes van 0.10cm tot 0.50cm.

smd led met draad
smd led met draad

Hoe groot zijn smd leds?

De maat van de SMD led kun je dus aflezen aan de hand van de ‘naam’. In onderstaande tabel zie je vaak gebruikte SMD led formaten in de modelspoorbouw en modelbouw met de bijbehorende afmetingen in inches en centimeters.

Formaat naamLengteBreedte
04020.04 inch / 0.10cm0.02 inch / 0.05cm
06030.06 inch / 0.15cm0.03 inch / 0.07cm
08050.08 inch / 0.20cm0.05 inch / 0.12cm
12060.12 inch / 0.30cm0.06 inch / 0.15cm
Verschillende formaten SMD leds in de modelspoorbouw

Wannneer pas ik welk formaat SMD led toe?

Een veel gestelde vraag is welke SMD led je nou toepast bij welke toepassing. In eerste instantie ligt dat natuurlijk aan de schaal waarin je bouwt. Bij modellen in schaal N (1:160) wordt het inbouwen van een 1206 bijvoorbeeld best lastig. Voor de meest voorkomende schaal, H0/1:87, gebruik je zoals in onderstaand voorbeeld voor een vrachtwagen de volgende SMD leds:

FunctieLed en kleur
Koplampen Vrachtwagen0603 Koud wit
Achterlichten vrachtwagen0603 Rood
Knipperlichten0603oranje/geel
Contourverlichting0402 oranje/geel
Knipperlicht0805 oranje blink
Wanneer gebruik je welke maat SMD led?
Vrachtwagen H0 omgebouwd met SMD leds.

Afhankelijk van de ruimte en het model kun je voor knipperlichten ook 0402 led gebruiken. Bij een H0 personenauto is alles nog kleiner, en kun je vaak nog steeds wel 0603 toepassen voor de koplampen maar ga je voor de remlichten en achterlichten al snel naar een 0402 SMD led. Voor schaal N kun je het beste alle leds in 0402 formaat gebruiken. In de ruimte die je overhoudt in de vrachtwagen of personenauto moeten ook de draadjes nog passen. Daarom is het verstandig zo dun mogelijk draad te gebruiken.

SMD leds met draad

Nu komt het moeilijkste van de SMD leds. Het solderen van de draden aan de SMD ledjes. De ledjes zijn zeer klein en de draadjes erg dun. Het draad wat vaak gebruikt wordt is koperlakdraad. Koperlakdraad is een enkele flexibele koperdraad met een dun laagje gekleurde lak eromheen. Op die manier is de koperdraad geïsoleerd en kun je de draadjes gewoon tegen elkaar houden of lijmen. Wanneer je met een hete soldeerbout met tin tegen de lak aankomt brand de lak weg en is de koperdraad vrij om te solderen. De SMD ledjes hebben soldeereilandjes waarop je tin aanbrengt en de koperlakdraad op vast kunt solderen. Het blijft gepriegel, maar voor de maten 1206 en 0805 redelijk te doen. 0603 en 0402 formaat ledjes is voor de hobbyist gewoonweg te klein om zelf te solderen. Daarom bestaan er ook kant en klare SMD leds met draad. De SMD leds met draad kun je per stuk kopen en in vele kleuren. Het gebruik van SMD leds met draad is natuurlijk veel eenvoudiger en sneller wanneer je een model vrachtwagen of kermisattractie wilt voorzien van veel SMD leds.

Bevestigen van SMD leds aan je model

De SMD leds moeten natuurlijk ook worden vastgemaakt aan of in je model. Je kunt gebruik maken van goedkope secondenlijm, UHU alleslijm, revell plastic lijm of sneldrogende houtlijm. Maar de beste ervaring heb je met UV lijm.

FIX-Kit UV Super Lijm & UV Marker

UV lijm is transparant en droogt ook transparant op. De UV lijm is supersterk en snel droog. Je brengt een klein druppeltje aan onder en rond de SMD led. In de verpakking zit een UV lampje. Houd het UV lampje bij de lijm en belicht vanuit verschillende hoeken voor ongeveer 10 seconden de lijm. De led zit vast! Herhaal de stappen ook voor de draadjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.